Wenen

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt aan de rivier de Donau. In ca. het jaar 15 voor Christus werd op de plaats van de huidige binnenstad door de Romeinen een militaire post gebouwd. Dit was als bescherming tegen de Germanen. Voordat deze post gebouwd werd was er een Keltische nederzetting. In 1221 kreeg Wenen stadsrechten. Nu is Wenen een mooie stad met veel bezienswaardigheden.

Zo heb je het bekende Paleis Schönbrunn dat in de wijk Hietzing gelegen is. Dit is het zomerpaleis van de keizerlijke familie. In 1695 is de bouw begonnen en het werd pas halverwege de 18e eeuw voltooid. Hiervoor had op deze plek een jachtslot gestaan maar die was door de Turken grotendeels verwoest. Het paleis is omringt door een tuin met fonteinen en beelden waar heerlijk gewandeld kan worden. Er is onder andere de Gloriette te zien die op een heuvel achter het paleis ligt. Ook de Neptunusfonein is prachtig. Deze is gesitueerd aan de voet van de heuvel en werd door Franz Anton Zauner gemaakt. In het Palmenhuis is een uitgebreide collectie van exotische planten te zien. Het koetsenmuseum is ook een aanrader om te bezoeken. Hier bevindt zich de keizerlijke collectie van koetsen, sleden en draagstoelen. Het paleis zelf is ook open voor bezoekers. Er zijn verschillende vertrekken te bewonderen waaronder de Grosse Galerie waar vroeger grote banketten werden gehouden. Ook het Vieux-laque kamer met aan de wanden panelen met oosterse motieven is prachtig. En de spiegelzaal is ook te bezichtigen. Hier trad de jonge Mozart op.

De Stephansdom is een kathedraal gelegen in het middeleeuwse gedeelte van de binnenstad. De toren is 137 meter hoog.  Op de plaats waar nu de Stephansdom staat was vroeger een romaanse kerk uit de 13e eeuw. Mooi is de Singertor wat vroeger de ingang voor mannelijke bezoekers was. Hier is een reliëf te zien met taferelen uit het leven van Paulus. Links van het hoogaltaar staat de gevleugelde Wiener Neustädter Altar met schilderingen van 72 heiligen.  De tombe van keizer Frederik III bestaat uit rood marmer. Een portret van de keizer is op het deksel aangebracht. Op de Stephansdom liggen bijna een kwart miljoen geglazuurde dakpannen. Na de tweede wereldoorlog zijn deze gerestaureert.

Waar nu het Prater ligt was vroeger het keizerlijke jachtterrein. In 1766 werd het opengesteld door Jofez II voor het publiek. In de 19e eeuw kreeg het steeds meer weg van een pretpark met o.a. kermisattracties en kraampjes waar je eten en drinken kunt kopen. Een van de attracties is het reuzenrad vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het park. Het reuzenrad werd in 1896 gebouwd door Walter Basset. Je kunt ook een ritje maken met de Liliputbahn, dat is een minitreintje dat een route van 4 kilometer door het park aflegt. De Hauptallee is een mooie laan met aan weerskanten kastanjebomen waar het heerlijk wandelen is. Deze laan is 5 kilometer lang en loopt dwars door het Prater.

Als je door een mooie gerestaureerde buurt wil wandelen dan kan ik de Spittelberg aanbevelen. Dit is een buurt met leuke straatjes waaraan mooie gebouwen staan. Deze buurt werd vanaf 1970 volledig gerestaureerd waardoor het een leuke uitstraling heeft gekregen. Vroeger woonden in deze arbeidersbuurt vooral acteurs en kunstenaars. In deze buurt zijn vele cafés, restaurants en boetiekjes te vinden waardoor er een gezellige sfeer heerst. Van april tot november wordt er in de Spittelberggasse op zaterdag een kunst en kunstnijverheidsmarkt gehouden. Ook worden er Paas- en kerstmarkten georganiseerd. Dus een mooie buurt om eens door te wandelen.

Dit waren maar enkelen van de vele bezienswaardigheden die Wenen rijk is maar ik hoop dat je een beeld hebt gekregen van wat deze stad te bieden heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s