Tijd voor thee

Thee komt van oorsprong uit China en waarschijnlijk komt het woord thee uit het Chinese Minnanyu dialect. In China werd thee al duizenden jaren geleden gedronken. In circa 1559 werd thee vermeld in de westerse literatuur. Een kleine hoeveelheid theebladeren werd rond 1610 naar Nederland gebracht waarna het in grote hoeveelheden door de VOC naar Nederland vervoerd werd. Vanaf de 18e eeuw werd thee veel gedronken in Nederland. Dit werd weliswaar alleen door de rijken gedronken omdat thee heel duur was. Camelia Sinensis is de naam van de theestruik.

Je hebt verschillende soorten thee, hierover ga ik meer vertellen.

Zwarte thee: Deze thee is volledig geoxideerd en wordt in Nederland het meest gedronken. Hierin heb je verschillende varianten waaronder; Ceylonthee, Earl Grey, Darjeelingthee en Lapsang souchong.

Groene thee: Gemaakt van niet geoxideerde, gevuurde of gestoomde theeblaadjes. Jasmijnthee is er een voorbeeld van.

Witte thee: Dit zijn gedroogde theeblaadjes van jonge theeknoppen die een keer in het jaar geoogst worden.

Gele thee: Dit is de meest zeldzame soort. Hij is deels geoxideerd van jonge theeknoppen.

Blauwe thee: Beter bekend onder de naam Oolong. Deze is deels geoxideerd.

Pu-Erthee: Dit is de enige gefermenteerde soort die wel meer dan vijftig jaar bewaard kan worden.

Er bestaan ook nog allerlei melanges, en thee met vruchtensmaak en kruidenthee. Voorbeelden hiervan zijn; rooibos, munt, kamille en sterrenmix. Deze soorten mogen eigenlijk geen thee genoemd worden omdat ze niet van de Camelia Sinensis komen.

In verschillende landen heb je ook speciale theeceremonies. Ik ga iets vertellen over de verschillende ceremonies die gehouden worden.

De Japanse theeceremonie is heel bekend en komt uit de Zen-traditie met zeer strikte regels en kan lang duren. Zo wordt elke handeling precies uitgevoerd zoals omschreven staat en zoals deze al eeuwenlang wordt gedaan. Je hebt twee varianten namelijk de chakai en de chaji. De eerste is een eenvoudige bijeenkomst met lichte thee en zoetigheden en een kleine maaltijd. De chaji is formeler en bestaat uit een volledige maaltijd gevolgd door zoetigheden en dikke en dunne thee. De chaji duurt minimaal vier uur.

In Marokko wordt muntthee geserveerd in kleine theeglaasjes. Na de bereiding van de thee dat volgens een vast ritueel gaat wordt het eerste glaasje ingeschonken. Maar dit wordt niet opgedronken, nee dit wordt terug geschonken in de pot. Dit doen ze om de smaken goed door elkaar te laten trekken. Daarna worden alle glazen ingeschonken op een speciale manier namelijk van zo hoog mogelijk. Daardoor komt er een dun laagje schuim op de thee. Ook staat het symbool voor gastvrijheid.

In Engeland hebben ze de afternoontea waarbij naast de thee nog lekkernijen geserveerd worden zoals scones, sandwiches en cake. Hij wordt tussen 16:00 en 17:00 geserveerd en is geïntroduceerd door hertogin van Bedford Anna. Voordat de avondmaaltijd genuttigd zou worden had ze regelmatig trek aan het eind van de middag waardoor bedienden voor haar thee met kleine hapjes klaarmaakten en zo was de afternoontea geboren want anderen gingen dit ook doen.

 Natuurlijk heb je in andere landen ook theeceremonies of dat thee op een bepaalde manier gedronken wordt maar ik heb deze eruit gekozen omdat ze de bekendste zijn.

Ik hoop dat je informatie hebt gekregen door mijn artikel maar mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben mag je mij altijd een berichtje sturen.

4 gedachtes over “Tijd voor thee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s