Ring of Kerry

De Ring of Kerry is een 180 kilometer lange route over het schiereiland Iveragh. De meeste mensen beginnen in de plaats Killarney aan deze route. Deze route is bekend om zijn mooie landschap. Ook passeer je leuke plaatsjes.

Zoals ik net al heb gezegd vertrekken de meeste mensen vanuit Killarney. Dit is een bekende plaats met veel leuke bezienswaardigheden in het stadje zelf en in de omgeving. Ook zijn er verschillende winkeltjes, restaurants en hotels te vinden.

Het wordt aangeraden om de route tegen de klok in te rijden. Als eerste kom je dan bij het plaatsje Killorglin wat op een heuvel is gelegen. De rivier de Laune stroomt door het dorp. Dit plaatsje is beroemd om de Puck Fair die in augustus wordt gehouden. Tijdens het evenement wordt er een geit tot ‘koning’ gekroond. Er is een standbeeld van een geit te zien bij de brug waar je de rivier oversteekt en het dorp in rijdt.

De route gaat verder richting Glenbeigh. In de buurt van dit dorp heb je de Glenbeigh Towers. Dit zijn de ruïnes van het kasteel dat hier in 1867 gebouwd werd. Ook al zijn de ruïnes niet toegankelijk je kunt ze wel van een afstandje bekijken.

We vervolgen de weg richting Caherciveen. Hier is de Katholieke kerk te bezoeken. De kerk is vernoemd naar Daniel O’Connell die hier in 1775 geboren is. Het huis waar hij geboren is ligt ten oosten van Caherciveen. Er is niet zoveel meer over van het huis alleen ruïnes. Een andere bezienswaardigheid vlakbij Cahericveen is Cahergall. Dit is een stenen ringfort en is gebouwd in de 7e eeuw. Iets verderop ligt het Leacanabuaile, een ander ringfort. Deze werd in de 9e eeuw gebouwd.

Even verderop de route ligt Valentia Island dat eigenlijk niet helemaal op de route ligt. Je moet even van de route af om het te bezoeken. Valentia Island is door middel van een brug verbonden met het vaste land. Ook is er een mogelijkheid om met de boot naar het eiland te gaan. Het eiland is 11 kilometer lang en bekend om de watersportmogelijkheden. Vlakbij de brug naar het vaste land is het Skellig Experience Centre. Hier is informatie te vinden over de Skellig Island. De zee rond deze eilanden is 50 meter diep en er zijn hier reuzenhaaien, schilpadden en dolfijnen te vinden. Vanaf het zuidwestelijk punt van Valentia Island liep in 1866 de eerste trans-Atlantische kabel naar Newfoundland in Canada. In de voorgaande jaren waren er al verschillende pogingen gedaan maar in 1866 lukte het dus echt. Er is een monument te bezichtigen op Foilhommerun Cliff.

Vanaf Valentia Island kun je weer terug naar de route vanwaar we naar Waterville gaan. Dit dorp is gelegen aan de kust van Ballinskelligs Bay, die in het westen ligt. In het oosten heb je Lough Currane. De Currane rivier verbindt de twee met elkaar. Dit plaatsje is vooral in trek bij vissers omdat er in de nabije omgeving verschillende plekken zijn waar je kunt vissen. Ook zijn er mogelijkheden om te golfen op een van de golfbanen in de buurt. In het dorpje zelf zijn er verschillende pubs en restaurant waar je van een maaltijd kunt genieten. Ook zijn er winkeltjes en er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden in het dorp zelf en in de directe omgeving.

Wanneer we verder gaan op de route komen we bij een uitkijkpunt vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Het ligt 215 meter boven het zeeniveau en is een leuk punt om even te stoppen en van het prachtige uitzicht te genieten.

De volgend plaats is Caherdaniel, gelegen tussen de bergen en de zee. Vanaf hier kijk je uit over Derrynane Bay met z’n mooie stranden. In de buurt van Derrynane bevindt zich het Derrynane House. Hier woonde Daniel O’Connell. Het is nu een museum en kan dus bezocht worden. Rondom het huis is een schitterende tuin.

Weer verder rijdend komen we aan bij de plaats Sneem. Het dorp is in tweeën gedeeld doormiddel van een stenen brug over de rivier die ook Sneem wordt genoemd. De plaats doet leuke aan met gekleurde huisjes, winkeltjes en restaurantjes. Er zijn verschillende monumenten/standbeelden te bezichtigen waaronder dat van Cearbhaill O’Dalaigh, Charles de Gaulle en John Egan.

Kenmare is de volgende plaats die we aandoen. Kenmare werd in 1670 gesticht door William Petty. Deze plaats is bekend om zijn kantwerk. In de vele pubs die deze toeristische plaats telt is regelmatig livemuziek te horen. Er zijn verschillende winkeltjes te vinden.

Als we Kenmare verlaten komen we bij Moll’s Gap. Dit is een bergpas tussen Kenmare en Killarney. Hier heb je een fantastisch uitzicht op de MacGillycuddy’s Reeks bergen. Je hebt een mooi uitzicht over de Black Valley.

Verder richting Killarney komen we door een stuk van het Killarney National Park. Ladies View is een belangrijk uitkijkpunt. De naam verwijst naar de hofdames van Koningin Victoria die deze plek in 1861 bezochten. Ook komen we in de buurt van Torc Waterfall die 18 meter hoog is. De top is te bereiken via een pad.

Even voor Killarney liggen nog het Muckross House dat zeker een bezoek waard is. Dit in Tudorstijl landhuis werd in 1843 gebouwd en kijkt uit over de meren. Er is een museum ondergebracht over het leven in County Kerry en de geschiedenis van Zuidwest Ierland. Op loopafstand ligt Muckross Farm. Op deze boerderij wordt nog steeds op de ouderwetse manier landbouw bedreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s