Dans

Dansen is iets wat ik vroeger veel heb gedaan totdat ik een blessure kreeg en moest stoppen. Ik ben op mijn 3e met jazzballet begonnen en daarna overgestapt naar klassiek ballet. Ook heb ik workshops in moderne dans en streetdance gevolgd. In deze post ga ik iets meer vertellen over de verschillende type dansen die er zijn.

Ballet is ontstaan in de Italiaanse renaissance. Het ontwikkelde zicht verder aan het Franse Hof. Maar in de 18e eeuw werd het een vorm met vaste basispassen. In de 19e eeuw tijdens de romantische periode werd het ballet heel populaire met name door Russische gezelschappen die overal optraden.

In de 20e eeuw kwamen er nieuwe stijlen zoals moderne dans en jazzballet. Nu wordt onder de term ballet dus niet alleen klassiek ballet verstaan maar ook o.a. moderne dans en jazzballet.

Het eerste balletstuk dat gemaakt werd was een combinatie van dans en acteerwerk en stamt uit 1581. Het werd opgevoerd ter gelegenheid van de verloving tussen Margarete van Lotharingen en graaf Joyeuse.

Lodewijk de XIV richtte in 1661 de eerste dansacademie op onder leiding van Beaucamp. Dit zorgde ervoor dat er een standaardisatie kwam van de danstechniek.

Zoals ik al verteld heb zijn er verschillende vormen van ballet. Ik ga per form uitleggen wat het precies inhoudt.

Klassiek ballet: het klassiek ballet kenmerkt zich doordat de vrouwen op de punten van hun tenen dansen. Hiervoor worden een speciale schoenen gebruikt. Deze schoenen worden spitzen genoemd en hebben sterke neuzen en zool zodat de danseres op haar tenen kan staan. Een Pas de deux is een dans uitgevoerd door een man en vrouw. Ook de kleding die gedragen wordt is typerend voor deze vorm van dans. Zo dragen vrouwen een tutu en mannen een jak en een maillot.

Foto: Schreibikus@Pixabay.com

Moderne dans: dit wordt ook wel aangeduid als hedendaagse dans en is ontstaan in het begin van de 20e eeuw. Dit is een zeer expressieve dansvoorm. De kleding is ook anders dan bij klassiek ballet, zo wordt er makkelijke loszittende kleding gedragen waarin je vrij kunt bewegen. Er wordt gedanst op blote voeten.

Jazzballet: deze vorm lijkt een beetje op klassiek ballet maar er wordt andere muziek gebruikt zoals; hiphop, rock en jazz. De bewegingen van deze dans zijn losser dan het klassieke ballet. Er worden bewegingen uit verschillende danstechnieken en dansstijlen gebruikt. De oorsprong van jazzballet komt uit West-Afrika, het een belangrijk onderdeel van het leven daar.

Naast de verschillende balletvormen heb je uiteraard nog andere dansstijlen zoals; tapdans, ballroom dansen en linedance. Er zijn nog meer voorbeelden te noemen maar dan zou je een hele lange lijst krijgen.

Tapdans: tijdens deze dans draag je speciale schoenen waarmee je ritmische geluiden maakt door op de grond te tikken. De oorsprong van tapdans ligt in de jaren dertig van de 19e eeuw. Het is ontstaan uit een mengeling van Afrikaanse shuffle en Ierse, Schotse en Engelse step dances.

Ballroom dansen: dit is een verzamelnaam voor een bepaalde stroming van de stijldansen. Deze worden allen volgens dezelfde stijl gedanst. Het wordt ook wel standaarddansen genoemd. Bij ballroomdansen worden er bepaalde figuren gedanst en zo bestrijk je de hele vloer. Je danst met een partner in een strakke en rechte houding. Er zijn verschillende dansen, zo heb je de Weense wals, de tango en de quickstep om er maar een paar te noemen. Je hebt ook Latijns-Amerikaanse dansen waaronder de rumba, samba en de jive.

Foto: Habanera@Pixabay.com

Linedance: in linedance dansen een groep mensen in een of meerdere rijen waarbij ze dezelfde bewegingen uitvoeren. Het wordt meestal op countrymuziek uitgevoerd maar kan ook andere muziek gedaan worden.

Ik hoop dat je inzicht hebt gekregen in de verschillende dansstijlen die er zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s