Soep maand

Deze maand is het de maand van de soep en aangezien ik van soep houd is dit een mooi onderwerp om iets over te schrijven.

Soep is makkelijk om te maken en het is voedzaam. Ik eet regelmatig soep, lekker met vers brood erbij. Wist je dat soep een van de oudste gerechten is? Het werd al in de prehistorie gegeten.

Er zijn verschillende soorten soep zoals; heldere en gebonden soep. Ook heb je soepen die van fruit zijn gemaakt zoals de Noorse fruktsuppe. Soepen kunnen zowel warm als koud gegeten worden. De meeste mensen beschouwen soep als een voorgerecht maar je kunt soep ook prima als hoofdgerecht eten en zelfs als toetje. Kippensoep en groentesoep worden vaak als voorgerecht gegeten. Dit zijn lichte soepen die worden gegeten om de smaakpapillen te stimuleren. Een voorbeeld van soep die je als hoofdgerecht kunt eten is erwtensoep. Deze soep is goed gevuld en wordt vaak op koude dagen gegeten. En je kunt soep als nagerecht eten. Dit zijn meestal fruitsoepen.

Voorbeelden van heldere-, gebonden- en fruitsoepen zijn;

Heldere soepen: Dit zijn soepen zoals kippensoep, groetensoep en rundvleessoep

Gebonden soepen: Dit zijn soepen zoals wortelsoep, erwtensoep en aspergesoep

Fruitsoep: Dit zijn soepen zoals meloensoep, avocadosoep en kokossoep

Foto: Couleur @Pixabay.com

Van iedere soort soep ga ik nu iets meer vertellen.

Tomatensoep:

Dit is een van mijn favoriete soepen. Het hoofdingrediënt is natuurlijk tomaat maar je kunt veel meer dingen toevoegen aan deze soep zoals; gehaktballetjes, groenten, vermicelli, croutons en kruiden.

Gazpacho is een bekende soep uit Andalusië, Spanje. Deze soep wordt koud gegeten. Het is niet helemaal met zekerheid te zeggen maar er wordt beweerd dat deze soep in de Romeinse tijd is ontstaan. Deze soep bestond uit brood, olijfolie, water en knoflook. In de 19e eeuw werden er tomaten aan toegevoegd zodat de soep een rode kleur krijgt.

Wortelsoep:

Dit is een pureesoep met als hoofdingrediënt wortels. Ook kun je andere ingrediënten toevoegen zoals aardappelen, uien, gember en kokosmelk.

De wortelsoep komt oorspronkelijk uit Crécy in Frankrijk. Deze plaats stond bekend als een plaats waar de mooiste wortelen vandaan kwamen. Er gaat een gerucht dat koning Edward III ieder jaar op 26 augustus wortelsoep at ter herdenking van de slag bij Crécy in de honderdjarige oorlog.

Zoals ik al heb gezegd is de wortelsoep een pureesoep. Er zijn drie verschillende soorten pureesoepen namelijk; Parmentier soep (tomatensoep, wortelsoep en kervelsoep), peulvruchtensoep (erwtensoep en linzensoep, gaburesoep (bloemkoolsoep en uiensoep).

Kokossoep:

Kokossoep is een fruitsoep gemaakt van kokosmelk. Er bestaan verschillende variaties van deze soep en de soep kan zowel warm als koud geserveerd worden. Een bekende dessertsoep is de Sago soep die uit China komt. Het wordt gemaakt van de tapioca met kokosmelk. Soms worden er ook ander ingrediënten aan toegevoegd zoals mango en pompoen.

Kolak is een soep uit Indonesië en bestaat uit palmsuiker, kokosmelk en pandanus blad. Er zijn variaties met banaan, zoete aardappel en jackfruit. De soep wordt op kamertemperatuur geserveerd.

Ook in de Caraïben wordt kokossoep gegeten zoals de sopito (een vis chowder). Er zit kabeljauw, garnalen en natuurlijk kokosmelk in. Maar je kunt er natuurlijk ook andere ingrediënten indoen zoals; tilapiafilets en gemengde zeevruchten.

Natuurlijk heb je nog veel meer soorten soep dit zijn enkele voorbeelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s