Dublin

Dublin is de hoofdstad van Ierland en deze stad werd gesticht door de Vikingen in ca. 988. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Een leuke straat om te winkelen is Grafton Street. Dit is een alleen voor voetgangers toegankelijke straat met veel winkels en restaurants.

Hieronder volgen een aantal bezienswaardigheden die je kunt bezoeken.

In St. Stephen’s Green worden tussen de middag concerten gegeven. Verder is dit park een oase van rust en is het omringt door mooie gebouwen. In het park zijn beelden te vinden van bekende Ieren. De concerten worden zomers in de muziekkapel gegeven. De muziekkapel stamt uit 1887 en de concerten zijn gratis te bezoeken.

Het Trinity College werd in 1592 gesticht door koningin Elizabeth I en staat op de plaats waar een Augustijner klooster stond. De universiteit was eerst voornamelijk Protestants maar sinds 1970 gingen er ook meer Katholieken studeren. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Old Library en het Book of Kells. Op het terrein staat de Campanile, een 30 meter hoge klokkentoren uit 1853. Het oudste gedeelte van de universiteit stamt uit omstreeks 1700 en staat bekend onder de naam de Rubics. Dit roodstenen gebouw staat aan de oostkant van Library Square. De Old Library stamt uit 1732 en is 64 meter lang. Er bevinden hier 200.000 antiquarische teksten. Tevens bevindt hier zich de oudste harp van Ierland. In de Treasury wordt het Book of Kells bewaard. Dit middeleeuwse manuscript werd waarschijnlijk gemaakt door monniken van Iona die in 806 gevlucht waren naar Kells. In de 17e-eeuw werd het naar het Trinity College gebracht om daar bewaard te worden. Het Book of Kells is geschreven in het Latijn en bestond oorspronkelijk uit een deel maar na restauratie bestaat het uit vier delen.

De buurt rond Dublin Castle wordt al sinds de prehistorie bewoond. Dublin Castle wordt gezien als symbool van de Engelse overheersing. Het is gebouwd op de plek van een Vikingfort. Er is van het oorspronkelijke gebouw weinig meer over, alleen de Record Tower uit 1258. Na een brand in 1684 zijn de Upper- en Lower Castle Yards weer opnieuw ingericht door hoofdopzichter William Robinson. Aan de zuidkant van de Upper Yard op de eerste verdieping bevinden zich de luxueuze State Appartments. Waaronder de St. Patrick’s Hall die bewoond werd door de Onderkoningen van Ierland. De onderkoningen waren door de Engelse benoemt.

In 1774 bouwde Robert Mack het Powerscourt House als stadsverblijf voor de burggraaf Powerscourt. Deze laatste had een landgoed in Enniskenny. Hier komt ook het graniet vandaan dat voor de bouw van het Powerscourt Townhouse gebruikt is. Nu is het een winkelcentrum met een mooi binnenplein met een glazen koepel.

De Temple Bar is bekend om z’n goede uitgaansgelegenheden, restaurants en winkeltjes. Nadat de buurt vervallen raakte wilde het nationale Ierse vervoersbedrijf (CIE) stukken grond in deze buurt kopen om er een groot busstation te bouwen. In de tijd dat hierover besprekingen waren verhuurden ze diverse oude pakhuizen aan kunstenaars. De bewoners van de buurt wisten de CIE te overtuigen om niet door te gaan met de plannen om er een busstation te bouwen. Daarom zijn er nu veel galerieën te vinden. Ook zijn er diverse restaurants, café’s en traditionele pubs te bezoeken. En er is in de zomer veel straattheater.

Foto: Leonhard Niederwimmer @pixabay.com

De Dublinia Expositie behandelt de ontstaansgeschiedenis van Dublin met de komst van de Anglo-Normandiers in 1170 tot de sluiting van het klooster rond 1540. De tentoonstelling bevindt zich in Synod Hall. Daar heeft in 1983 het bestuur van de Church of Ireland gehuisd. Met een loopbrug is de Synod Hall met de Christ Church Catherdral verbonden. De St. Michael’s Tower is met z’n 60 meter een mooi uitkijkpunt met uitzichten over Dublin. In 1172 gaven Richard de Clare (Strongbow) en aartsbisschop Laurence O’Toole opdracht tot het bouwen van de Christ Church Catherdral. Dit gebeurde op de plaats waar een houten kerkje stond. Dit kerkje werd gebouwd in 1038 in opdracht van Sitric Silkenbeard die koning was van de Noormannen in Dublin. In het zuidelijke gangpad is een grafmonument van Strongbow te bezichtigen. In 1871 startte de grote renovatie van de Kathedraal en de Synod Hall.

De grootste kerk van Ierland is de St. Patrick’s Cathedral. Deze staat op de plek waarnaar zeggen de heilige Patrick omstreeks 450 na Christus mensen doopte in een bron. Een houten kapel stond hier tot 1191. Aartsbisschop John Comy besloot in dat jaar een stenen kathedraal te bouwen. Een groot gedeelte van het gebouw dateert uit de periode van 1254 tot 1270. In de jaren 60 van de 19e-eeuw onderging de kathedraal met behulp van financiën van Benjamin Guiness een grootschalige restauratie. De 43 meter hoge Minot’s Tower staat aan de westkant van het 91 meter lange gebouw. De schrijver Jonathan Swift ligt hier begraven. Er is een speciaal hoekje ingericht waar verschillende memorabilia te bezichtigen te zijn.

In 1922 werd de O’Connell Street vernoemd naar Daniel O’Connell, daarvoor heette de straat Sackville Street. Aan deze straat staan een aantal bekende gebouwen zoals: General Post Office en het warenhuis Clery’s. Vlakbij de O’Connell Bridge staat het monument ter nagedachtenis aan Daniel O’Connell.

Van 1780 tot 1971 werd in de Old Jameson’s Distillery whiskey geproduceerd. Nu is er een grote tentoonstelling te zien. Er is een videovoorstelling en een rondleiding. En natuurlijk is er gelegenheid om whiskey te proeven in de bar.

Ten westen van het centrum van Dublin ligt het Phoenix Park. Dit is een van de grootste stadsparken van Europa en is omgeven door een 11 kilometer lange muur. Het Park ontstond in 1662 toen de hertog van Ormonde het veranderde in een hertenkamp. In 1745 werd het park voor het publiek geopend nadat het terrein opnieuw ingericht was. De op twee na oudste dierentuin is de Zoological Gardens die uit 1830 stamt. In het park zijn meerdere monumenten te vinden o.a. het Phoenix-zuil, de obilisk van Wellington en het Pauselijke kruis. Ook de residentie van de Ierse president bevindt zich in het park. Het bezoekerscentrum is gevestigd in het enige voor publiek toegankelijk gebouw Ashtown Castle genaamd. Dit is een 17e-eeuwse burchttoren. Hier is een tentoonstelling te bezoeken.

Natuurlijk mag een bezoek aan de Guiness Hop Store niet ontbreken. De tentoonstelling ‘The World of Guiness’ is in het 19e-eeuwse pakhuis dat vroeger dienstdeed als hopopslag. De tentoonstelling behandelt het brouwen van de Guiness, de geschiedenis hiervan beslaat zo’n 200 jaar. Er is ook een audiovisuele voorstelling over de geschiedenis van de brouwerij. Tevens is er gelegenheid om te genieten van de getapte Guiness in het proeflokaal. 

Ik hoop dat je een idee hebt gekregen wat je allemaal in Dublin kunt doen en welke bezienswaardigheden je kunt bezoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s